Loading

Manneshowen – vad är det?

Posted by Kalle Carmback in Barn, Bok, Teater on februari 20, 2014
Då vi, skaparna bakom böckerna om Manne, även är aktiva utövare av andra kulturyttringar så kunde vi inte låta bli att vässa till konceptet en aning. Och när förfrågningar om högläsningar av boken började trilla in så utvecklades det som nu går under namnet Manneshowen.

859421_576198869075700_1096373415_oEgentligen är det väl ingen show – det är en högläsning – men en högläsning med extra allt. Den innefattar musik, rörlig bild, sånger, lite dockteater och ibland en utställning. Boken har liksom växt, blivit längre och större. Karaktärer som tidigare funnits i periferin kliver nu fram och tar plats. Illustrationerna rör på sig i en animerad film som synkar med läsningen. Musiken som hörs är jazz- och bluesinfluerad. Takten är långsam och stämningen hög.
Vi bygger upp en scen med ett klädsträck på vilket det hänger kläder på tork – Mannes och pappans kläder de bar på den stormiga dagen på stranden. I mitten hänger ett lakan på vilken filmen visas. Nu har vi även en kiosk i storformat.

Manneshowen har dragit mycket folk där den visats och efteråt har vi hört av förundrade butiksinnehavare och bibliotikarier att de sällan varit med om att barn i den åldern suttit stilla och koncentrerade under en hel läsning på det sätt de gör medan Mannes saga berättats. Ett barn var så inne i historien att han valde att kissa på sig snarare än att lämna lokalen för ett toalettbesök – trots mammans fruktlösa påtryckningar. Det anser vi vara ett mycket gott betyg.

Manne showen är ca 15 minuter lång. Berättar gör jag, Kalle Carmback, som även skrev boken. Illustratören, tillika gitarristen, Mats Eriksson spelar och skapar stämning med sin gitarr. Den andra illustratören – My Engström Renman – Sjunger, flyger luftballong och lekt med dockor.

Under år 2015 kunde man, om man haft oturen att hamna på sjukhus, ha turen att se oss på avdelningar runt om i länet då vi var med i katalogen för Kultur i Vården.

Har du en bokhandel, bibliotek, förskola eller någon annan verksamhet som skulle vilja ha Manneshowen på besök så kontakta Manne på manne@manneboken.se!