KALLE CARMBACK

TV, film, web & text

Vi med världen

Categories

Låten ”Vi med världen” har ett tydligt syfte: att alla har rätt till att vara och att älska vem dom vill. Främst är den sjungen till HBTQ-världen, där problematiken att behöva ”komma ut” är något många brottas med. Jag själv, och ingen i bandet Hängslena Brinner, har någonsin behövt försvara våra val av partners därför att vi råkar befinna oss inom normens hårt bevakade gränser. Vi anser att det borde vara allas rättighet att slippa ”komma ut” med sin kärlek. Kärlek borde vara en rättighet. Kärlek ska aldrig behöva ifrågasättas. Det är ju helt knäppt. Vi drömmer om en dag då alla för vara den dom vill vara.

I videon lyfte jag budskapet lite längre av flera anledningar. Jag breddade problematiken och gjorde en sak av hudfärg, ursprung, ålder och kön. Dels för att det är omöjligt att fastslå en sexuell läggning genom att bara se ett ansikte, vilket ju också är idéen med hela låten – se mig i ögonen och vi är alla lika. Dels för problematiken med människors inkräkta dömande finns i alla normavvikande läger och behöver belysas även där.

Idéen, att bara filma ansikten, kom därav. Och jag ville undersöka om det gick att hålla intresset uppe i en hel låt utan att lämna bildsnittet en enda gång. Jag var osäker och jag rullade faktiskt en andra kamera vid inspelningen, en kamera som tog detaljbilder – men när jag satt i klippningen valde jag bort det materialet helt. Det kändes fegt att frångå grundidéen, och jag tycker det svänger. I fyra och en halv minut.

Fotograferade gjorde Joel Rhodin. Joel är stillbildsfotograf och fotar främst modebilder. Hans känsliga förmåga att ljussätta och plåta människor gjorde honom perfekt, trots att han aldrig rullat film förut. För i själva verket var det ju stillbilder vi filmade.

Manus, Regi, Redigering: Kalle Carmback
Foto: Joel Rhodin
B-foto: Jocke Rolandsson
Smink: Lina Engström
Band: Hängslena Brinner
Låt: Vi med världen
PR & Press: Michaela Lundin, One More Song